HAKKIMIZDA
Hakkımızda
Casus Diplomasi, uluslararası ilişkilere derin bir tutkuyla bağlı bir grup birey tarafından kurulmuş saygın bir diplomasi ve dış politika platformudur. Misyonumuz, dış politikadaki küresel gelişmelerin içgörülü analizlerini sunmak, bilgili öğrencilerin bakış açısından benzersiz bir perspektif sunmak ve tarihsel ve güncel olayları araştırmaktır.
Herhangi bir siyasi örgüt, ideoloji veya bireyin savunuculuğunu yapmaktan kaçınarak tarafsızlığa olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. Olaylara ilişkin yorumlarımız tarafsız ve bağımsız kalmakta ve her türlü duyarsızlığı kesin bir dille reddetmekteyiz. Bilgi ve anlayış arayışımızda, farklı geçmişlere ve ideolojilere sahip bireyleri bir araya getirmekten gurur duyuyor, saygılı diyalog ve işbirliğini teşvik eden bir ortam yaratıyoruz.
Dış politika tartışmalarının şekillendirilmesinde genç beyinlerin etkisini artırmaya çalışıyor ve toplumun her kesiminden bireylerin katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Birlikte, topluluğumuzun kolektif çabalarıyla küresel sahnede anlamlı bir etki yaratmayı hedefliyoruz.
Casus Diplomacy nedir?
Otuz Yıl Savaşları’nın sona erdiği 1648 tarihli Vestfalya Antlaşması, Avrupa’da barış dönemini başlatmakla kalmayıp modern diplomasinin tohumlarını da atmış olması nedeniyle tarihte çok önemli bir yere sahiptir. Bu dönüm noktası niteliğindeki anlaşmadan önce, ulusların düzeni sağlamak için kullandıkları hakim araçlar genellikle silahlı çatışmaya yöneliyor, diplomasi ise oldukça küçük bir rol oynuyordu.
1648’den önce devletler için uzun süredir varsayılan seçenek olan şiddete başvurma, özellikle Avrupa kıtasında tahribata yol açmıştı. ‘Savaş nedeni’ anlamına gelen ‘Casus Belli’ (“kasus belli” diye okunur) kavramına sık sık başvurulması, bölgesel işgallere ve yaygın yıkıma yol açtı. Bu terimin ortaya çıktığı 17. yüzyılda diplomasi henüz emekleme aşamasındaydı ve savaşın dehşetine karşı yeni gelişen bir tepkiyi temsil ediyordu. Zaman içinde olgunlaşarak küresel istikrarı koruyan en önemli dayanak haline geldi.
Girişimimiz Casus Diplomasi, adını ‘Casus Belli’ kavramından almaktadır ve uyumlu bir dünya düzeninin temelinin ancak diplomasi ve diyalog yoluyla inşa edilebileceğini hatırlatmaktadır.
YÖNETİCİLER
MUHAMMED ÇETİNKAYA
2022 yılında Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimi süresince Tarih bölümünde yandal programını tamamlamış ve ayrıca Diplomasi ve Uluslararası Politik Ekonomi alanlarında uzmanlaşma programlarını tamamlamıştır. Şu an Boston Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans çalışmalarını sürdürmektedir. Akademik ilgi alanları arasında Türkiye-İsrail ilişkileri, Diplomasi, Türk Dış Politikası, Kamu Diplomasisi, Dijital Diplomasi ve Orta Doğu çalışmaları yer almaktadır. İleri düzeyde İngilizce orta düzeyde İspanyolca ve başlangıç düzeyinde İbranice bilmektedir.
Mert Kahve
Koç Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde okumakta ve Ekonomi ile çift anadal yapmaktadır. Akademik ilgi alanları; Diplomasi, Jeopolitik, 1.Dünya Savaşı Dönemi Tarihi, Coğrafya ve Politik Ekonomidir. İleri düzeyde İngilizce bilmektedir.