2022 ABD Ara Seçimlerine Girerken Beklentiler Neler?

ABD 8 Kasım 2022’de ara seçimlere gidecek. Ancak bu ara seçime, geçmişteki diğer tüm ara seçimlerden farklı bir şekilde giriliyor. An itibari ile ülkede; 8.2% enflasyon, 3.75% faiz oranı, kürtaj meselesi ve yüksek vergiler gibi birçok sorun var. Aynı zamanda Amerikan toplumunun 2016 sonrası yükselen polarizasyonunu da hesaba kattığımızda, 2022 ara seçimlerinde yüksek bir katılım beklememize sebebiyet veriyor. Ara seçimlere girerken 3 seçim senaryosu var; sonuç nasıl çıkarsa çıksın bu 3 senaryodan biri geçekleşmiş olacak. Peki bunlar neler ve her birisinden neler beklemeliyiz?

Demokratlar hem meclisi hem de senatodaki çoğunluklarını korur

Olması en düşük muhtemel senaryo olarak karşımıza bu çıkıyor. Şu anda 435 meclis sandalyesinin 220’si Demokratların, 211’, ise Cumhuriyetçilerin. Senato’da ise 100 sandalyenin 50’si Demokratların, 50’si Cumhuriyetçilerin; ek bir sandalye de Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e ait olduğundan dolayı güncel durumda her iki yasama organında da Demokratların üstünlüğü mevcut.

2 senedir Başkan Biden hem Meclis hem de Senato çoğunluğunun avantajını kullanıp birçok yasayı kolayca geçirmeyi başardı. Bu ihtimal gerçekleşirse Demokratların peşinden koşacakları yasalar; Roe (kürtajı yasallaştıran), ücretli aile izni, çocuk bakım sübvansiyonları, evrensel anaokulu (tüm ailelere okul öncesi eğitim sağlamayı amaçlayan) ve pro-act (işçi organizasyonlarına çeşitli hak iyileştirmelerini amaçlayan) gibi bazı yasaları geçirmeyi planlıyorlar.

Ancak demokratlar zaten iki yasama organında da çoğunluğa sahip, öyleyse neden yapamıyorlar? Bunun sebebi “filibuster” denilen, ABD Senatosu’nda bir yasanın geçip geçmemesini sağlayan kuralardan ötürü. Bu kurula göre, yasanın geçebilmesi için salt çoğunluk olan 51 değil, 60 oy gerekli ve Demokratlar bunu değiştirmek istiyor. Bu kuralı değiştirmek isteyen Demokrat Senatörlerin sayısı ise yalnızca 48. Bu da Demokratların elini kolunu bağlıyor.[1] Bu seçimde demokratlar Senatodaki çoğunluklarını artırıp hem bazı kuralları değiştirmek hem de yukarıda bahsettiğim yasaları geçirmek isteyecekler.

Cumhuriyetçiler meclisi geri alır

            Gerçekleşmesi en yüksek ihtimal Temsilciler Meclisi’nde yeniden Cumhuriyetçileri görmek olacaktır ve Meclis’e sahip olmak demek beraberinde birçok farklı gücü getirir. Soruşturma açma, komitelere hakim olma, mahkeme celbi açma ve ifade verdirme gibi bir sürü önemli güç bu senaryoda Cumhuriyetçilerin olacak.[2] Hükumet en son bu şekilde göründüğünde ise tarihler 2011’i gösteriyordu ve Obama yönetimini hayli zor duruma sokan çeşitli soruşturmalar açılmış ve o dönemki yönetimden çeşitli skandallar ortaya çıkmıştı.

Bu senaryoda en dikkat edilmesi gereken husus “borç tavanı” olarak karşımıza çıkıyor. Borç tavanı ABD’nin alacağı toplam borcu ifade eder ve şu anda ABD’nin toplam borcu 30 trilyon dolara dayanmış durumda. Demokratlar yapmak istedikleri sosyal programları gerçekleştirmek adına bu tavanı yükseltmeye çalışacaklar ancak bunu yapabilmek için hem Beyaz Saray’ın, hem Senatonun hem de Meclis’in onay vermesi gerek. Bu senaryoda da Meclis Cumhuriyetçilerde olacağından ötürü, 2011’de yaşanan olaya benzer bir olay gerçekleşmesini ve Cumhuriyetçilerin baskılarıyla beraber hükumet harcamalarında büyük kesintilerin olmasını bekliyorum.

Meclis Azınlık Lideri Kevin McCarthy (R-CA) (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Kırmızı dalga gelir ve Demokratların elinde sadece Beyaz Saray kalır

            Salı günü benim gerçekleşmesini beklediğim senaryo iki yasama organının da Cumhuriyetçilerin eline tekrardan geçmesi. Bunun da nedeni olarak Pensilvanya’daki Senato yarışının Dr. Mehmet Öz tarafından kazanılmasının beklenmesi, Ohio ve Kuzey Karolina’daki yarışlarda ise büyük çekişmelerle beraber bu iki eyaletin Cumhuriyetçilere gitmesinin oldukça muhtemel olmasından kaynaklamaktadır.

            Eğer Senato’da Cumhuriyetçilere giderse Demokratların büyük güç kaybedeceği aşikâr, çünkü Senatonun en önemli işlevlerinden biri hukukla ilgilidir. ABD’de Yüksek Mahkeme Hâkimi onaylarını Senato gerçekleştirir. Yani eğer bu senaryo gerçekleşirse Beyaz Saray’ın yapacağı her türlü atama Senato tarafından reddedilir, 2024’te Cumhuriyetçi bir Başkan gelene kadar bütün koltuklar boş bırakılır ve ardından hepsi o Başkan’ın atadığı şekilde Senatodan onaylanır. Hatırlanacağı üzere Trump’ın atadığı hakimler Roe yasasını devirip kürtajı birçok eyalette yasaklamışlar ve bireysel silahlanmayı kolaylaştıran yasalar yapmışlardı [3]. 2024 seçimlerinin ardından bu senaryonun akabinde bu tarz yasalar yasaları yeniden tartışıyor olacağız.

Görünen o ki, bu ihtimalin gerçekleşmesi pek imkansız değil, hatta 3 eyaletteki Senato yarışlarına baktığımız zaman Cumhuriyetçilerin kazanması hayli yüksek bir ihtimal. Hem Senatonun hem de Meclis’in kaybedilmesi Biden Yönetimi’ne yapılacak olan bir uyanma çağrısı olacaktır ve hem dış politika da hem de ekonomide Biden’ı büyük değişimlere itecektir.

Muhammed F. Çetinkaya

Yüksek Lisans öğrencisi-Boston University Pardee School of Global Studies


[1] https://www.youtube.com/watch?v=qeokW1-mds8

[2] https://www.house.gov/the-house-explained

[3] https://www.vox.com/policy-and-politics/23435135/2022-midterms-congress-republican-democrat 

2022 senesinde Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimi döneminde Tarih bölümünde Yandal yapmış, Diplomasi ve Uluslararası Politik Ekonomi alanında uzmanlaşma programlarını tamamlamıştır. Boston Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler alanında Yüksek Lisans çalışmalarına devam etmektedir. Akademik ilgi alanları arasında Türkiye-İsrail ilişkileri, Diplomasi, Türk Dış Politikası, İç Savaş Dönemi Amerikan Tarihi ve Orta Doğu çalışmaları yer almaktadır. İleri seviyede İngilizce ve orta seviyede İspanyolca bilmektedir. [ View all posts ]

Comments

Be the first to comment on this article

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Go to TOP