Tayvan’da Seçim Günü Yaklaşıyor

Tayvan, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri gibi yerel düzeydeki liderleri seçmek için bu ayın sonunda ara seçimlerini yapacak. Nancy Pelosi’nin son 25 yılın en üst düzey ABD hükümeti resmi ziyareti olan ağustos ayındaki ziyaretinden bu yana, karşılıklı iki kıyı ilişkileri kötüleşti ve son 40 yılın en düşük noktasında. Ancak, Çin’den gelen artan tehdit, seçmenlerin ideal adaylarını seçmeleri için belirleyici bir faktör mü?

Çin’in 20. Parti Kongresinden sonra Başkan Xi Jinping, Tayvan’ın yeniden birleşmesinin önemini vurguladı. Xi, Çin’in kurucu babası Mao Zedong dışında, daha önce hiçbir Çinli liderin üçüncü bir dönem için seçilmediğine dair bir geleneği bozmaya hazırlanıyor. Bu nedenle partisi içinde kendi “tarihsel konumunu” geliştirmelidir. Bu, özellikle Çin hükümeti Tayvan’ın yeniden birleşmesini çözülmesi gereken “tarihi bir görev” olarak gördüğünde geçerlidir.

Bu, Cumhurbaşkanı Tsai-Ing-Wen’in Tayvan’daki ikinci dönemi için 26 Kasım’da yapılacak ara seçim. Bu seçimde önümüzdeki 4 yıl görev yapmak üzere toplam 6 özel belediye, 3 taşra şehri ve 14 şehir kontrolündeki şehir seçilecek. Demokratik İlerleme Partisi (DPP) ve Milliyetçi Parti (KMT) seçmenlerin desteğini almaya ve kazanmaya çalışıyor. Tayvan Halk Partisi (TPP), “iki partili oyunu sona erdirmek için birçok şehirde kendi adaylarını da öne sürüyor.”

Bu seçimin odak noktası iki şehir, Taipei ve Taoyuan. DPP her zamanki gibi Tayvan kimliğini ana seçim stratejisi olarak kullanıyor. Cumhurbaşkanı Tsai, halka açık konuşmasında “Tayvan Tayvanlılara ait” dedi ve diğer partilerden adayları “yeterince Tayvanlı olmadıkları için kınadı.”

Şaşırtıcı bir şekilde, “Çin’den gelen tehdidin” vurgulanmasının DPP’nin seçimleri üzerinde belirgin bir etkisi olmadı. 14 Kasım’da (Taipei Times) yayınlanan AI tabanlı bir kamuoyu veri tabanı olan QuickSeeK tarafından yapılan en son kamuoyu yoklamalarına göre, DPP adayı 6 özel belediyeden (Taoyuan, Tainan ve Kaohsiung) yalnızca 3’ünde lider geldi. Bununla birlikte, KMT’nin 20 yıldan fazla süredir görevde olmadığı şehirleri (Kaohsiung ve Tainan) hariç tutarsak, DPP Taoyuan’da yalnızca % 0,8 lider geldi ve hata payı 2,3 oldu. Dahası, Tayvan’daki diğer beş yerel medyayı karşılaştırırsak, yalnızca biri DPP adayının seçimi kazanacağını tahmin etti.

Taipei seçimleri için eski Cumhurbaşkanı Chiang Kai-shek’in torunu Wayne Chiang, eski Sağlık Bakanı Chen Shih-Chung’a (DPP) ve şu anki Belediye Başkan Yardımcısı Vivian Huang’a (TPP tarafından desteklenen) karşı KMT’den aday oluyor. 2020 ve 2021’in ilk yarısında Chen, halkın Covid-19’u yenmesindeki performansına olan saygısını göstererek onay derecelendirmelerinin % 80’inden fazlasını aldı. Huang, 21 yılı aşkın bir süredir Taipei Belediye Meclisi üyesi olarak görev yaptı ve aynı zamanda dört yıldır belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptı ve bu da onun Taipei’deki Covid salgınını çözme konusunda genel olarak tanınan bir yetenek olduğunu gösteriyor.

Üç adayın kamuoyu yoklaması çok yakın. Ancak kamuoyu yoklamalarının çoğunda KMT adayları seçmen niyetinde liderlik etti. Bu yerel seçim sırasında Çin ile ilgili konular genellikle yalnızca Taipei’de tartışılıyor. Şangay-Taipei Şehir Forumu bu seçimde önemli bir tartışma konusu haline geldi. Chen’in görüşüne göre, son birkaç yıldır Şangay-Taipei forumu için bariz sonuçlar olmadı, bu yüzden belediye başkanı olduğunda forumun tutulmamasını önerdi. Huang, forumu düzenlemek için üç ilke öneriyor: barış, ekonomik refah ve önce insanlar. Chiang’ın hedefleri arasında uluslararası toplumlarla ve tüm şehirlerle sorunsuz etkileşimlerin sürdürülmesi yer alıyor. Aslında, Taipei belediye başkanının karşılıklı iki kıyı sorununa her zaman yanıt vermesi bekleniyordu. 1996’daki ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana, istifa eden dört belediye başkanından ikisi cumhurbaşkanı seçildi. Sonuç olarak, Taipei belediye başkanı olarak seçilmek, uzun zamandır cumhurbaşkanlığına aday olmak için bir basamak taşı olarak görülüyor. Şu anki belediye başkanı Ko Wen-je gibi, 2024’te başkanlığa aday olma şansının yüksek olduğunu iddia ediyor.

Bu seçimin başlangıcında, akademik bütünlük insanların geniş çapta tartıştığı bir konu haline geldi. DPP Taoyuan belediye başkan adayı olan, Hsinchu belediye başkanı Lin Chu-chien’den başlayarak. Yüksek lisans tezini Ulusal Tayvan Üniversitesi ve Chunghwa Üniversitesi tarafından intihal ettiği ve bunun iptal edilmesiyle sonuçlandığı tespit edildi. Lin, Taoyuan seçimlerinden çekildi ve “masumiyetini” savunacağına söz verdi.” TPP Hsinchu adayı Ann Kao da doktora tezinde intihal yapmakla suçlandı. Bu seçimde, kaynakları doğru göstermemekle veya akademik dürüstlükle ilgili diğer sorunlarla suçlanan yedi aday daha var.

Bazı analistler Çin’in önümüzdeki birkaç yıl içinde Tayvan’ı yeniden bir araya getireceğine inanıyor olsa da, ancak seçimden iki hafta önceki oylama eğilimine göre “Çin tehdidi” endişe konusu değil gibi görünüyor. KMT’nin imajı uzun zamandır Tayvan’daki “Çin dostu” bir partinin imajı haline geldi. “Konuşmanın savaştan daha önemli olduğunu” iddia ediyorlar ve Tsai’nin yönetiminin Tayvan’ı tehlikeye doğru itmesinden memnuniyetsizliklerini dile getirdiler. DPP, kendilerini Tayvan’ın “yerel” partisi olarak iddia ediyorlar ve daha çok Tayvan’ın bağımsızlığı ve egemenliği ile ilgileniyorlar. KMT”nin “Çin yanlısı” konumu bu seçimde olumsuz görülmedi. Tersine, DPP’den daha fazla şehir kazanması bekleniyor.

Her iki partinin de iki özel belediye kazanması bekleniyor. Tayvan’da güneydeki özel belediyeler DPP’ye (Kaohsiung ve Tainan) yönelme eğilimindedir. İki özel belediyede (Taichung ve New Taipei City), KMT’nin görev avantajları var. KMT, Kasım seçimlerinde altı özel belediyeden dördünü alırsa, bu, Tsai’nin ara seçimi ve Çin’in tehdidini seçim stratejisi olarak kullanmasının işe yaramadığını gösterir. Buna karşılık, DPP Taipei ve Taoyuan’ı kazanırsa, Çin’den gelen tehdidin sinyali her seçimde Tayvanlılar için büyük bir endişe kaynağı olur.

Bu nedenle, KMT bu seçimde özel belediyelerin çoğunu kazanırsa, Tayvan’daki ara seçimlerin öncelikle uluslararası meselelerden ziyade iç meselelerden kaynaklandığını söylemek doğru olur. DPP adayları her zaman “Tayvanlılara karşı Çinliler” hakkında seçim yapmaya ve çoğunluk desteğini kazanmak için Tayvan kimliğini kullanmaya çalışsalar da, ancak, seçmenlerin adayın karizması ve yerel düzeydeki politikalarıyla hala daha fazla ilgilendikleri görülüyor.

Wen-Yu Hung

Yüksek Lisans öğrencisi-Boston University Pardee School of Global Studies

Wen-Yu Hung, Tayvan'da Ko Wen-Je'nin başkanlık kampanya ekibinde siyasi stratejist olarak görev yapmaktadır. Şu anda Boston Üniversitesi Pardee School'un Uluslararası İlişkiler bölümünde diploması öğrenimi yapmaktadır. Ana dili Çince olan Wen-Yu Hung, İngilizceyi de yüksek düzeyde bilmektedir. Araştırmaları, Güneydoğu Asya'daki insan hakları, Çin'deki Uygur hakları, Güneydoğu Asya'daki uluslararası ilişkiler ve Tayvan'ın dış politikası gibi çeşitli alanlara odaklanmaktadır. Avrupa entegrasyonuna yönelik özverili çalışmaları nedeniyle Tayvan Bilim ve Teknoloji Bakanlığından bir araştırma bursu almıştır. [ View all posts ]

Comments

Be the first to comment on this article

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Go to TOP